Paldies! Ievas Virtuvei par Apciemojumu, "Medus Kūka".

E9f4d5 085bdd4294f041aea9eeee3570f26708~mv2

Medus pilnīgi noteikti ir gan visas Sēlijas, gan Ilonas ģimenes saimniecības garša. Un pēdējos gados Sēlija kļūst arvien populārāka - to pierāda gan pieaugošais tūrisms, gan arī Sēlijas virtuves interesentu pulks. Ilona kopā ar vīru Jāni cenšas atrast arvien vairāk Sēlijai raksturīgu ēdien recepšu un saka - šajienes cilvēki ir spēcīgi, darbs bijis smags, tādēļ, vajadzība pēc sātīga ēdiena, raksturīgas spēcīgas garšas. Te iederas, piemēram, gan rudzu miltu pankūkas un miltu putras, gan mājas desas, gan kartupeļu cepumi. 

Ilona uzaugusi Kūkās, Latgalē 25 kilometru attālumā no tagadējām mājām. Jau skolas laikā izmēģinājusi cept visu, ko vien iespējams, - cepumus, riekstiņus, eļļā vārītas biezpiena bumbiņas. Medus gan viņas bērnības mājās bijis daudz mazāk, toties kopā ar vecomammu ceptas olu kūkas.

Savu vīru Jāni Ilona sastapa Vecbebru tehnikumā. Viņš mācījies par maizes cepēju konditoru, bet Ilona ir ieguvusi ēdienu gatavošanas tehnoloģes konditores diplomu. Šīs medus tortes recepti viņa dabūjusi studiju laika praksē. Jēkabpils gaļas kombināta virtuvē, kur bijusi laba saimniece - no viņas varēja daudz mācīties. Iegūto recepti Ilona nekad nav mainījusi ne par gramu. 

Ilonas medus kūka mūs pārsteidz ne tikai ar satriecošu izskatu, bet, pirmkārt, ar to, ka nav pārmērīgi salda, un tās tekstūra ir neparasti gaisīga un irdena. Šajā kūka ir arī marmelādes gabaliņi, par ko sajūsmināmies, bet Ilona atzīst, ka jauniešu publikai marmelādes vairs neiet pie sirds, tādāļ bieži vien viņa skābenumam starp kārtām iesmērē kādu ievārījumu, piemēram, jāņogu. Medu, cukuru un sviestu kausē karstā peldē. Kad cukurs izkusis, liek klāt sodu, olas un miltus. Cukuram jāizkūst, citādi mīkla cepot lips klāt pie veidnes pamatnes. Mīklas konsistence ir gandrīz tikpat šķidra kā pankūkām. No šī daudzuma iznāk četras 24cm diametra mīklas kārtas. Ja cep 28cm veidnē, kūka būs zemāka. Krēmam vismaz 25% treknu krējumu (liesāks nesaputosies un līs) kopā ar medu ar mikseri sakuļ putās. Virsējo mīklas kārtu virs putotā krējuma dekorē ar marmelādes gabaliņiem un ogām.

Recepti meklējat žurnālā Ievas Virtuve :)

z/s Sīmaņi © 2024